AKTUÁLNÍ NABÍDKA KÁVY

V naší kavárně vám vyškolení baristé připravují skutečně lahodnou kávu, kterou nám dodávají ty nejlepší české i zahraniční pražírny. Naše káva je vždy čerstvá, a proto jako doplněk k ní volíme zásadně čerstvé plnotučné mléko, případně třtinový cukr.

Kromě klasických nápojů, jejichž základem je espresso (jako je cappuccino, latté, macchiato) vám nabízíme i skutečné výběrové lahůdky v podobě filtrované kávy a frenchpressu. Pro alternativní přípravy kávy používáme výhradně luxusní jednodruhové arabiky a naši baristé vám vždy rádi poradí s tím pravým výběrem pro vás.

Momentálně pro vás máme v nabídce kávy špičkové české pražírny Doubleshot a to jak perfektně harmonické sezónní směsi na espresso, tak vždy ještě několik jednodruhových káv k alternativní přípravě.

Nyní máme na mlýnku BRAZÍLIE FAF JOAO HAMILTON ESPRESSO

Do roku 2006 se bratři Joao a Ivan, farmáři z regionu Caconde (mapa), striktně zabývali pěstováním a zpracováním komoditní kávy v co možná největších objemech. Realita kávového trhu a především neudržitelný rozvoj farmy (používání velkého množství syntetických hnojiv) donutily Joao a Ivana změnit filosofii a zaměřit se především na kvalitu produktu a ekologické zemědělství.

Ve spolupráci s Marcosem Croce a jeho synem Felipem z proslulé farmy Fazenda Ambiental Fortaleza (FAF), zaměřili své úsilí na selektivní sběr zralých třešní, sušení kávy na afrických postelích a především na separaci sklizně dle odrůdy nebo data (tzv. mikroloty).

Od té doby Joao a Ivan ušli opravdu dlouhou cestu. Jejich farmy jsou nyní modelovým příkladem, jak lze v Brazílii pěstovat a zpracovávat výběrovou kávu ekologicky šetrným způsobem a navíc mít ekonomicky výdělečný byznys. Naposledy jsme bratry navštívili na podzim roku 2016 a nestačili jsme se divit. Joao nám pyšně ukázal krásný nový sklad káv v pergamenu, nový traktor a plány na stavbu menšího závodu na zpracování promytých káv. Bylo vidět, že se farmářům opravdu daří.

Tato káva je výběrem ze sklizně v létě 2016. Jedná se o odrůdu červený bourbon, zpracovaný suchou metodou na afrických postelích (viz. foto). Tuto kombinaci odrůdy a zpracování z farmy SItio Canaa máme od Joaa nejraději. Díky své sladkosti a hutnosti těla funguje fantasticky jako jednodruhové espresso. V chuti najdete tóny nutellytoffee a žlutého ovoce.

Fotky z návštěvy nejen Joao Hamiltona na podzim 2016 najdete v galerii na Flickru.